Skocz do zawartości

pytanie odnośnie domen

• Nie możesz odpowiedzieć
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Al@n

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 11 październik 2008, 12:36

Witam. może ktoś z was wie dokładnie jak to jest z rejestracją domen, otóż:

Mam strone, z domeną .pl - lecz domena wygasła (minął rok). jej przedłużenie na home.pl to koszt ok 120PLN :|
a ja pomyslałem że może lepiej jej nie przedłużać tylko poczekać aż wygaśnie i zarejestrowac sobie ją np. za 99 groszy bo widziałem jakies takie promocje;]
i tu moje pytanie - czy to mozliwe ? jesli tak to ile muszę czekać aż domena bedzie na nowo 'wolna'?
pzdr
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#2 maniack

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 347 postów
  • NazwiskoKuta
  • ImięMariusz
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 11 październik 2008, 14:54

Wyświetl postUżytkownik alan0z dnia 2008-10-11, 13:33 napisał

Mam strone, z domeną .pl - lecz domena wygasła (minął rok). jej przedłużenie na home.pl to koszt ok 120PLN :|
kupiłeś ją w promocji ("wow! mamy domeny po 1 grosza...", itp.) czy normalnie?

a ja pomyslałem że może lepiej jej nie przedłużać tylko poczekać aż wygaśnie
jeśli kupiłeś w promocji o radzę zapoznać się z regulaminem tej promocji (!), żeby się nie okazało, że musisz ją ponownie przedłużyć w home...

i zarejestrowac sobie ją np. za 99 groszy bo widziałem jakies takie promocje;]
i tu moje pytanie - czy to mozliwe ? jesli tak to ile muszę czekać aż domena bedzie na nowo 'wolna'?
jest to możliwe, ale:
- upewnij się, że nie musisz jej przedłużać w home
- poczekaj około 14 dni
- módl się, żeby nikt Ci jej nie podkupił (np. home, które lubi wkur... niewiernych klientów ;) )

jeśli jeszcze nie wygasła to możesz spróbować w innej firmie założyć "opcję" na tą domenę :)

i niech Cię ręka boska broni, żeby kupować w domeny.pl/domeny.com, no chyba, że lubisz się pakować w mega bagno...

#3 Al@n

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 11 październik 2008, 16:55

sprawa wyglada dosc skomplikowanie - ale nie chcialem o tym mowic bo niepotrzebnie bym skomplikował post hehe
generalnie to kolega sie na tym home udziela i dostał taniej domene (o połowe chyba) wiec dostał domene .pl i dał ją mi i sądze ze nikt mnie czy jego nie zmusi do przedłużenai w home.pl ;]

bo czekam już ponad 2 tyg i jak np. sprawdzam na who.is albo po prostu np na www.nazwa.pl to jest niedostepna do zakupu

Cytat

i niech Cię ręka boska broni, żeby kupować w domeny.pl/domeny.com, no chyba, że lubisz się pakować w mega bagno...

Co dokładnie masz na myśli? możesz rozwinąć bo chciałbym poznać twoje zdanie ;) pozdro
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#4 maniack

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 347 postów
  • NazwiskoKuta
  • ImięMariusz
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 11 październik 2008, 17:16

Wyświetl postUżytkownik alan0z dnia 2008-10-11, 17:52 napisał

sprawa wyglada dosc skomplikowanie - ale nie chcialem o tym mowic bo niepotrzebnie bym skomplikował post hehe
generalnie to kolega sie na tym home udziela i dostał taniej domene (o połowe chyba) wiec dostał domene .pl i dał ją mi i sądze ze nikt mnie czy jego nie zmusi do przedłużenai w home.pl ;]
wszystko zależy od regulaminu promocji, więc jeśli było tam zapisane, że trzeba przedłużyć domenę w home, to tak trzeba było zrobić, w przeciwnym razie home mogło wziąć ją na siebie i przez najbliższy rok możecie jej nie zobaczyć na oczy...

bo czekam już ponad 2 tyg i jak np. sprawdzam na who.is albo po prostu np na www.nazwa.pl to jest niedostepna do zakupu
i co pisze we whois? jaka jest data wygaśnięcia i data ostatniej modyfikacji?
co do okresu wygasania domeny, to zwykle trwa on ponad 14 dni (do 30) właśnie po to, żeby nie było dokładnie wiadomo kiedy zostanie uwolniona :)

Co dokładnie masz na myśli? możesz rozwinąć bo chciałbym poznać twoje zdanie ;) pozdro
domeny.pl/domeny.com to chyba jedyny rejestrator domen, który dostąpił "zaszczytu" umieszczenia na liście klauzul niedozwolonych za swoje "uczciwe praktyki" :)

#5 Satel1

Coś już wie

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 154 postów
  • NazwiskoPietrasik
  • ImięAdrian
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHTiSK

Napisano 11 październik 2008, 17:42

no faktycznie niezła masakra z nimi... tragedia jednym slowem..... jest co czytac... http://www.forum.opt...showtopic=38230

#6 Clark

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 209 postów
  • NazwiskoGiemza
  • ImięMarcin
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 13 październik 2008, 12:53

Na ogół jak ktoś kupuje domenę (nie zależnie od tego czy w promocji czy nie) to po to by ją przedłużać, bo nie przedłużenie jest najczęściej tragiczne w skutkach - pomijając oczywiście sytuacje kiedy ktoś nie ma co robić i się tylko bawi i tej domeny nie potrzebuje. Z tego powodu w regulaminach promocji nie ma z reguły konieczności przedłużenia domeny (z resztą - nie może być, w prawnym tego terminu znaczeniu).

Inna sprawa, że jeżeli nie przedłużysz domeny przed wygaśnięciem to:
- domena przejdzie w stan kwarantanny
- kwarantanna może trwać nawet 3 miesiące (choć z reguły nie trwa)
- po upływie kwarantanny można domenę znowu wykupić na ogólnych zasadach
- jeżeli spóźnisz się z ponownym wykupieniem domeny choćby o ułamek sekundy (czyli, ktoś o ten ułamek będzie szybszy od Ciebie) - stracisz domenę, być może na zawsze
- trzeba pamiętać, że są firmy których głównym zadaniem jest podbieranie domen wychodzących z kwarantanny
- jeżeli domena wejdzie w stan kwarantanny to koszt jej reaktywacji wrośnie (nawet do 300 zł)
- twój serwis, poczta itp. przestaną działać poprawnie
- jeżeli masz dużą liczbę odwiedzin, to na pewno ktoś połakomi się na twoją domenę
- i to co zapewne najważniejsze - większość promocji domenowych dotyczy nowych klientów providera. Oznacza to, że z takiej promocji możesz skorzystać tylko raz, bo kiedy już staniesz się klientem danej firmy, to promocja nie będzie dla Ciebie dostępna.

Reasumując - nie opłaca się czekać, aż ważność Twojej domeny wygaśnie, chyba, że tylko się bawisz i jej utrzymanie i utrata nie robią Ci większej różnicy.

To co napisałem bazuje na moich wieloletnich doświadczeniach z providerami, w praktyce sprawdziłem większość możliwości, a domen trochę już mam i zawsze starałbym się nie dopuścić do wygaśnięcia którejś z nich.

A w Twoim przypadku - tylko twój kolega może przedłużyć tą domenę, Ty możesz tylko czekać aż wygaśnie, bo potem ją ew. przejąć (czyt. wykupić, jako nowy klient home.pl prawdopodobnie za 99 gr - chyba, że była cesja praw własności na Ciebie wtedy sprawa jest troszkę inna)
Kropla wody może rzeźbić skały jeśli działa dostatecznie długo, tak człowiek może rozwiązać każdy problem jeśli pragnie dostatecznie bardzo...

#7 Lazir

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • NazwiskoDuława
  • ImięMarcin
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 13 październik 2008, 16:06

Hmm a jaka powinna być normalna cena za przedłużenie domeny? Jak ostatnio przedłużałem płaciłem 80zł.

#8 maniack

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 347 postów
  • NazwiskoKuta
  • ImięMariusz
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 13 październik 2008, 21:14

obecnie najniższa cena za odnowienie peelki to 65 zł netto
na szczęście od przyszłego roku ma się to zmienić: http://dns.pl/porozu...platyp2009.html
:)

#9 Clark

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 209 postów
  • NazwiskoGiemza
  • ImięMarcin
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 14 październik 2008, 12:08

ceny są różne, w zależności od rodzaju domeny i dostawcy. Cena normalnego przedłużenia nie powinna przekroczyć 100 zł, ale nie będzie też raczej niższa niż 50 zł. Najdroższe są domeny ogólnopolskie .pl (100 zł) i com.pl (75 zł). Najtańsze domeny funkcjonalne, europejskie (50zł) i regionalne (nawet 25 zł). Do ceny trzeba oczywiście doliczyć Vat 22%.

Jeżeli masz układ z dostawcą bo np. masz u niego bardzo dużo domen, a co za tym idzie płacisz mu dużo pieniędzy, to możesz czasem wynegocjować lepsze ceny.
Kropla wody może rzeźbić skały jeśli działa dostatecznie długo, tak człowiek może rozwiązać każdy problem jeśli pragnie dostatecznie bardzo...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych