Skocz do zawartości

mikrotik

• Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 dar3kg

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 225 postów
  • NazwiskoGuzdek
  • ImięDariusz
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHTI

Napisano 30 marzec 2009, 23:32

jak w temacie bawil sie ktos tym? bardziej mi chodzi o platforme x86, czy warte to uwagi, bo z tego co slyszalem to ludzie sobie strasznie zachwalaja.
mnie zas odpycha jakies takie zewnetrzne fuj [; mam zamiar to zrobic na kompie z karta atheros'a, a tych troche nie trawie.niestety obslugi ralinka nie ma.
glownie to ma byc bridge z LAN na wifi, chodzi mi o stabilnosc(bez strat pakietow, czy skoki pingow), jak dla mnie to pod wingroza wygrywaja karty na chipsecie ralinka,
Dołączona grafika

#2 Ziolo

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 298 postów
  • NazwiskoZieliński
  • ImięTomasz
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 31 marzec 2009, 13:56

sam nie używałem ale słyszałem same dobre opinie, spora część jednej sieci wifi udostępniającej łącza na sporym terenie stoi na tym.
Szmatan Szmatan pokaż psuke ---> to jest SZTUKA przez duze SZ :P

Dołączona grafika

#3 qfelman

• Absolwent
  • 44 postów
  • NazwiskoSzczotka
  • ImięGrzegorz
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 31 marzec 2009, 19:51

Z mojej strony to jak najbardziej polecam bawiłem się tym trochę - mniej RouterBoardami...
Sprzęt bardzo wydajny na bazę i na mosty. Na PCie za "rozsądną cenę" udało mi się zrobić przepustowość 33Mbity przy SNR45 przy czym MikroTik działał w trybie station wds wersja systemu 2.9 z modułem radiowym A5213.
Co do stabilności to znam gości co maja RB przez cały rok odpalone oczywiście na systemie powyżej wersji 3.xx i się z tym nic nie dzieje... no dopóki sąsiad w okolicy nie zacznie spawać,ale to można inaczej załatwić :)
A PC to wiadomka podstawą dobry config i raczej na Intelu.

Jak cię interesuje sam system to daj znać wersja 2.9.
Pozdr

#4 Lokacz

Początkujący

• Student2007
  • Pip
  • 79 postów
  • NazwiskoKlaptocz
  • ImięKrzysztof
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHTI

Napisano 31 marzec 2009, 23:02

Witam,

Mogę tylko polecić :) w sieci mam aktualnie jakieś 500 MT ... :D

Pytanie co konkretnie potrzebujesz na tym zrobić ...
Dołączona grafika

#5 dar3kg

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 225 postów
  • NazwiskoGuzdek
  • ImięDariusz
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHTI

Napisano 01 kwiecień 2009, 07:23

j/w potrzebuje cos na czym bede mial stabilne pingi jako klient (bridge LAN<->wifi) + do tego chcialbym odpalic jakiegos klienta bittorrent + serv q3, ale do tego to MT raczej odpada?! bo z tego co widzialem to biednie tam z pakietami....ale glowne pytanie brzmi czy na MT na platformie x86 chipset atheros bedzie stabilniejszy niz na sterach pod wingroze? albo czym sie rozni pakiet do wifi do MT od pakietu madwifi
Dołączona grafika

#6 Lokacz

Początkujący

• Student2007
  • Pip
  • 79 postów
  • NazwiskoKlaptocz
  • ImięKrzysztof
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHTI

Napisano 01 kwiecień 2009, 09:48

Witam,

Wg. mnie bedzie bardziej stabilny :) . W razie gdybys potrzebował jakiejs pomocy odezwij sie tutaj / GG .

Pozdrawiam
Lokacz
Dołączona grafika

#7 qfelman

• Absolwent
  • 44 postów
  • NazwiskoSzczotka
  • ImięGrzegorz
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 01 kwiecień 2009, 18:00

Z tego co się orientuję to MT ma najbardziej funkcjonalnie rozbudowane stery. Producent systemu sam piszę sterowniki dla danego chipsetu dlatego wybiera najbardziej niezawodne układy i z tego powodu ma tak niewielką listę obsługiwanych interfejsów.
Sam system ma wiele możliwości miedzy innymi rozbudowany QoS. Poza tym MT jest na Linuxie...

Jakby ktoś by się zdeklarował to chętnie bym się dołożył do polskiego manuala - widziałem na alledrogo...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych