Skocz do zawartości

Domowa Sieć..

• Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 cZuLi

Admin rocznika 2008

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 postów
  • NazwiskoCzulak
  • ImięŁukasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 06 sierpień 2009, 12:09

Witajcie !!
Teraz tak w wolnym czasie przed Kampanią Wrześniową się zastanawiam jak najlepiej skonfigurować i polepszyć swoją Sieć domową. Mianowicie mam tak na piętrze czyli w pokoju w "Serwerowni" mam router Linksys WAG200G i od niego idą dwa kable na drugie piętro i na parter gdzie są znów access pointy i chciałbym to tak zrobić aby wszystkie kompy miały do siebie dostęp przez lan bo teraz tylko w obrębie danego accessa czy routera one się widzą w sieci wiec można przesyłać dane natomiast interesuje mnie aby wszystkie widziały wszystkie kompy, lapki itd...
Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie chodzi mi o podział łącza bo jak ja zacznę pobierać to łącze zapchane a interesowałoby mnie taka opcje,że jak ktoś się włączy do ruchu to net się dzieli od razu na pół a im wiecej tym się daje dzieli tak aby każdy miał po równo i nie było wojny o kb/s :P

Jak ktoś wie to pisać po koleji krok po kroku...

Z góry dzięki za odpowiedź...

cZuLi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 ziemniok

Początkujący

• Absolwent
  • Pip
  • 60 postów
  • NazwiskoPolak
  • ImięWojciech
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHTiSK

Napisano 08 sierpień 2009, 12:34

Nie wiem jak wyglada w tym linksysie panel, ale powinno byc cos z routingiem. Musisz ustawic routing miedzy tymi access pointami (teoretycznie jesli wszystko jest w jednej podsieci to powinno sie od razu widziec, ale jak mowie nie wiem jak to wyglada w tym urzadzeniu). A co do rozdzielenia pasma to w Quality of Service (QoS) to ustawiasz.
Gdy widzisz kogoś odpoczywającego pomóż mu.

#3 Lehoo

Starosta rocznika 2005

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 548 postów
  • NazwiskoŻak
  • ImięLeszek
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 16 sierpień 2009, 21:23

Tyle, ze o ile mi wiadomo to QoS ustawiasz na sztywno.. Nie wiem czy jest możliwość dynamicznego i przede wszystkim automatycznego ustawienia szerokości pasma..
Natomiast jeśli chodzi o widoczność to też może się nie znam, ale wydaje mi się, że jeśli wszystkie ustawisz w jednej podsieci z tą samą maską to nie powinno być żadnych problemów z widocznością? No a to żeby się komputery widziały na wzajem to jeszcze konfiguracja Windy się kłania.. Bo ja mam na przykład tak, że 2 lapki z WinXP się widzą mimo że należą do różnych grup roboczych, komputer stacjonarny z Win7 również widzi te lapki natomiast laptopy nie widzą stacjonarnego. Pewnie coś jest z konfigiem Win7 ale nie chce mi się i nie mam czasu na razie z tym bawić...

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych