Skocz do zawartości

Oracle i Microsoft

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 23 listopad 2009, 23:08

Jak w projekcie ASP.NET wykorzystać bazę Oracle. Chodzi mi dokładniej o technologię LINQ, nie pogardzę też jakimś tutorialem dotyczącym ODBC :-)
Dołączona grafika

#2 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 24 listopad 2009, 12:46

dokladnie tak jak mowisz - ODBC. nie pamietam dokladnie jakie byly kroki postepowania ale tak zgrubsza moge to opisac.
panel sterowania -> narzedzia administracyjne -> zrodla danych (ODBC)
DNS uzytkownika -> dodaj
wyszukujemy sterownik do naszego silnika bazy danych (jesli nie ma takowego na liscie szukamy na stronie producenta) - do oracla powinno byc
dalej nie jestem w stanie napisac jak to szlo poniwaz nie mam zainstalowanej bazy oracla, ale jak zawsze w takich wypadkach postepujemy intuicyjnie :)
nie jestem tez pewien czy nalezy tworzyc systemowy DNS..

stworzone w ten sposob ODBC mozemy odnalezc/skonfigurowac w server explorer w VS, takze nic tylko przeciagnac tabelki do dbml
jesli masz jeszcze jakies problemy to pisz :D

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

#3 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 24 listopad 2009, 19:36

Samo połączenie działa, męczyłam się jakiś czas z pewnym błędem. Tylko przeniesienie tabel na dbml nie jest takie proste, wywala błąd:
"The selected object(s) use an unsupported data provider".
Dołączona grafika

#4 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 24 listopad 2009, 20:14

wlasnie o tym poczytalem i dowiedzialem sie ze samo polaczenie ODBC nie daje mozliwosci przeniesienia tabel na DBML. aby byla taka mozliwosc sterowniki do bazy danych musza obslugiwac ADO.NET. nie wiem jak ty, ale ja gdy klikam dodaj polaczenie w server explorer to mam do wyboru sterowniki do bazy oracle (moze to sprawa VS2010). jak juz mowilem nie mam mozliwosci przetestowania tego, lecz wydaje mi sie ze bedzie to fungac. jak nie to szukac na stronie producenta odpowiednich. MySql ma np: MySQL Connector/NET.
jesli to nie bedzie dzialac to zawsze mozesz zainteresowac sie tym: http://dblinq.codeplex.com/

"szukajcie a znajdziecie, kolaczcie a bedzie wam dane" czy cos :D

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

#5 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 24 listopad 2009, 20:28

Wiesz, ja muszę wykorzystać do łączenia się z bazą i ODBC i LINQ. Myślałam, że jest jakiś szybki i sprawny sposób. Do wybrania niestety mam tylko for OLE DB i Oracle
Dołączona grafika

#6 ozi

Początkujący

• Absolwent
  • Pip
  • 63 postów
  • NazwiskoOsowski
  • ImięPatryk
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 25 listopad 2009, 23:01

Może spróbuj tego: http://www.codeplex.com/LinqToOracle.
Jeśli masz czas to możesz też sobie o tym poczytać: http://www.devart.co...connect/oracle/ , http://www.devart.co...orial_linq.html jednak z tego co widzę, za to rozwiązanie trzeba zapłacić, chyba że znajdziesz gdzieś wersje darmową ;)

#7 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 26 listopad 2009, 08:59

Linq To Oracle -> to jak zrobił mi plik .dbml a do tego klasę .cs -> jedna wielka porażka. Klasę nawet nie dokończył, zatrzymał się na dwóch tabelach, reszty nawet nie ruszył. Wytłumaczenie do mojego błędu znalazłam takie: "Apparently DbLinq doesn't like your database schema."
Devart -> w wersji free nie ma LINQ, jest za to w wersji pro (30 dniowa). Więc musi starczyć, bo w przeciągu 3 dni zainstalowałam i odinstalowałam trochę tego i "dotConnect for Oracle 5.35 Professional Trial" okazał się działający tak jak chcę. Tylko też niestety nie współpracuje z kluczami składającymi się z wielu pól :(
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych