Skocz do zawartości

MSDNAA - aktywacja Win7 nie działa po zmianie komputera

• Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Antek

• Student2009
  • 7 postów
  • NazwiskoSikorski
  • ImięDariusz
  • Rocznik2009
  • Grupa ATH3b

Napisano 02 maj 2010, 19:41

Cześć,

po przeniesieniu się z notebooka na stacjonarnego PC'ta natrafiłem na następujący problem:
Nie mogę aktywować systemu Windows 7 Pro - na komputerze stacjonarnym, ponieważ był on już aktywowany na notebooku, którego wcześniej używałem.
Na chwilę obecną posiadam notebooka z aktywowaną Vistą (nie pochodzącą z MSDNAA) i PC'ta z nie-aktywowanym Win7 (pochodzącym z MSDNAA), każda próba aktywacji kończy się komunikatem, że owy klucz został już raz wykorzystany (bo został - na notebooku).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
pytanie1: W jaki sposób otrzymać nowy klucz aktywacyjny od MSDNAA dla mojego PC'ta?

szybkie przeszperanie anglojęzycznego FAQ MSDNAA dało następujacą odpowiedź:

Cytat

Q: I have a new computer now, how can I re-install my software?
A: You are allowed to install the software more than once based at the discretion of the program administrator and the software distribution method chosen (i.e. Download, Cd Check Out). Note: if you purchase a Mail Order product (CD media sales method of distribution) you will need to go through the Microsoft Customer Care Center for support: 1-800- 936-5700 in North America/ World Wide 1-800-249-8314. If you have further questions, please contact the PA (Program Administrator) at your school. Your PA's contact email information can be found in the support page. To view this information, please click on the Support button above.

- czyli muszę wykonać telefon do Microsoft support - bez informacji w jakim języku będzie odbywał się kontakt.
Czy znacie inne możliwe rozwiązanie problemu bez wykonywania telefonu?

----------------------------------------------------------------------------------------------------

pytanie2 Czy przed każdą ponowną instalacją windowsa rzeczywiście muszę prosić mojego "Administratora Programu" o otrzymanie nowego seriala? tak jak zostało to opisane poniżej:

Cytat

Q: Does the license (or "key") permanently unlock the software?
A: No - the key allows you to install the software once. If you need to re-install the software, you will need to contact the PA (Program Administrator) at your school. Your PA's contact email information can be found in the support page. To view this information, please click on the Support button above.

sprawę rozumiem tak, że jeżeli będę chciał przeinstalować swój system raz na pół roku, to rocznie muszę wysyłać po dwa maile do "Administratora Programu" z prośbą o nowy klucz, czy tak?

za każdą pomoc będę wdzieczny, pozdrawiam!

#2 pigmej

Czasem tu wpada

• Student2007
  • PipPip
  • 149 postów
  • NazwiskoGrzegorzek
  • ImięArtur
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHTI

Napisano 02 maj 2010, 19:46

Mozesz na przyklad wykorzystac klucz z wersji angielskiej albo rosyjskiej:P mi dzialalo :)

#3 ramblinman

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 280 postów
  • NazwiskoGłowacz
  • ImięRafał
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 02 maj 2010, 20:56

To dzwonienie do Microsoftu chyba nie dotyczy programów z MSDNAA. Teoretycznie nas powinno dotyczyć to:

Cytat

Jeśli zdarzy się taka sytuacja, że po kolejnej reinstalacji oprogramowania otrzymasz informację, że przekroczyłeś limit instalacji i/bądą aktywacji produktu, nalezy w kategorii My Software" w systemie ELMS wybrac opcje Request Re_Install odpowiedniego produktu podajac przyczyne ponownej aktywacji/instalacji.
(ze strony http://www.msdn.ath....index.php?poz=3)

Ale jak pierwszy raz chciałem przeinstalować XP to szukałem tej opcji i nigdzie jej nie było. Problem rozwiązał się sam, bo XP można instalować ile się chce i gdzie się chce. Ale skoro 7 na to nie pozwala, to nie wiem co trzeba zrobić. Najpierw sprawdź czy jest ta opcja "request reinstall", może dla 7 akurat będzie... A jak nie, to może przejdź się do ACI o to spytać.

Dołączona grafika

#4 Antek

• Student2009
  • 7 postów
  • NazwiskoSikorski
  • ImięDariusz
  • Rocznik2009
  • Grupa ATH3b

Napisano 02 maj 2010, 21:51

@ramblinman
Niestety przy windows 7 również nie ma opcji Request re-install w panelu MSDNAA, wygląda na to, że będę musiał się pofatygować do ACI :)

#5 Xtense

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 344 postów
  • NazwiskoPrzybyło
  • ImięRobert
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 03 maj 2010, 00:18

Ja miałem tak z windowsem XP, który po sporym upgreadzie nie chciał się aktywować (wymieniłem wtedy całe bebechy), ale pod koniec okresu aktywacji (30 dni) system sie aktywował i problem sam się rozwiązał.
This world... is rotting.

#6 pazdro

Coś już wie

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • NazwiskoPaździor
  • ImięRafał
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 03 maj 2010, 20:40

Ja miałem taki problem przy xp... A dokładnie miałem wcześniej zainstalowanego xp'eka na stacjonarce, a później kupiłem lapka i wystąpił problem z aktywacja, ale zadzwoniłem do Microsoftu, przedstawiłem swój problem i laseczka podała mi nowy klucz... Oczywiście gadałem z nią po polsku ;)
Ten problem występuje dlatego, bo podczas aktywacji system wysyła informacje o podstawowych podzespołach komputera (płyta, procek, dysk, ram), dlatego też gdy ulepszymy sobie kompa (tzn wymienimy więcej niż 2 podzespoły) albo chcemy zainstalować już wcześniej zaktywowanego Windowsa na nowym sprzęcie, informacje o naszych podzespołach nie zgadzają się z danymi które posiada Microsoft...

#7 Antek

• Student2009
  • 7 postów
  • NazwiskoSikorski
  • ImięDariusz
  • Rocznik2009
  • Grupa ATH3b

Napisano 14 maj 2010, 13:05

Problem rozwiązany:

Tak jak koledzy wyżej radzili, aktywowałem system telefonicznie pod (płatnym) numerem telefonu: 22 594 19 99 jest to numer do: Centrum Obsługi Klienta Microsoft w Polsce, gdzie "rozmowę" odbywa się z "botami" za pomocą klawiatury telefonu :-)

Musiałem użyć płatnego numeru telefonu, ponieważ darmowy numer 0 801... podobno jest nieczynny. Zapłaciłem 1zł 41 groszy, czyli tyle co nic, za to system jest w pełni aktywowany.
Nie było żadnych problemów z tym, że system wcześniej pracował na innym sprzęcie.

dziękuję za pomoc wszystkim udzielającym sie w temacie :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych