Skocz do zawartości

Praktyki Microsoft

• Nie możesz odpowiedzieć
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 gatomm

Początkujący

• PracownikATH
  • Pip
  • 71 postów
  • NazwiskoGancarczyk
  • ImięTomasz
  • Rocznikbrak
  • Grupa ATHbrak

Napisano 07 maj 2010, 17:39

Witam

Jakiś czas temu zachęcałem Was do podjęcia trudu współzawodnictwa w procesie naboru na praktyki w firmie Microsoft. Z tego co się orientuję, nikt nie spróbował.
A myślę, że szanse mieliście :)

Poniżej wrzucam sznurek z artykułem z rekrutacji. Może spróbujecie za rok? Myślę, że warto :)

link

Pozdrawiam
Tomasz Gancarczyk

#2 SheGe

Senior Student Partner

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 175 postów
  • NazwiskoSito
  • ImięSzymon
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 09 maj 2010, 19:31

Oferta z pewnością trafiła do odpowiednich - czytać zainteresowanych osób.

Sama polityka MS jest prosta. Dlaczego tak łatwo dostać się na praktyki do Redmond? Ponieważ MS chce przyciągnąć do siebie (patrz centrala) najlepszych programistów. W zamian oczywiście oferuje bardzo wiele, co sprawia, że jest to bardzo atrakcyjna oferta tym bardziej, że w wielu przypadkach kończy się to pracą dla korporanta, w lokalnym biurze projektowym (przykładowo Wrocław) lub też w samych Stanach. Ci, którzy nie korzystają z oferty późniejszej pracy z pewnością mają niemałe szanse na bardzo dobrą pracę.

Dlaczego tak wiele osób z Polski? Odpowiedź w cale nie jest trudna. Warszawska siedziba MS bardzo mocno wchodzi w środowiska uczelniane i promuje swoje technologie wśród studentów. Student już od pierwszego roku ma szansę wejść w technologię i się w niej rozwijać. Szkoda, że u nas tak mało osób z tego korzysta, ale niestety nikogo nie możemy zmusić. Większość z nas dopiero na drugim roku zaczyna raczkować robiąc coś ponad program studiów. Niektórzy budzą się niestety dopiero na trzecim roku, albo w ogóle :(

Polityka i marketing MS to jedno, osobiście chciałbym tutaj zauważyć, że poza ofertą praktyk, była również oferta pracy w Redmond. Aplikował jeden z naszych absolwentów i wydaje mi się, że udało mu się dojść dość daleko w rozmowach kwalifikacyjnych. Prawdopodobnie będą z tego nici, jednakże nawet po skończeniu ATH, jak się odpowiednio poświęci czas nauce nadprogramowej można być osobą bardzo atrakcyjną na rynku pracy.

#3 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 09 maj 2010, 23:36

To prawda - nie da się zmusić uczelni by zorganizowała program inaczej, ponieważ są takie, a nie inne podstawy programowe, których de facto musi się trzymać.
Nie ma co się oszukiwać - na przestrzeni ostatnich kilku lat technologie M$ bardzo zyskały na znaczeniu i mają coraz to większy udział w rynku we wszelakich dziedzinach, płaszczyznach.
Również i na ATH technologie M$ dzięki poświęceniu oraz wytrwałości kilku wykładowców stały się popularne, lubiane, a także poważane.
A to wszystko dzięki temu iż polityka M$ uległa zupełnej zmianie po odejściu dobrze znanego wszystkim nazwiska - M$ stało się bardziej otwarte.
Podoba mi się choćby to iż udostępniają 'expressowe' wersje swoich produktów, na których można opierać komercyjne produkty. Moim zdaniem jednym z odważniejszych decyzji było również wspieranie biblioteki jQuery, która w zupełności nie ma nic wspólnego z gigantem z Redmond.
Kilka moich spostrzeżeń :) Może wam nasuwa się coś jeszcze?

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych