Skocz do zawartości

Przejście z TP do Netii

• Nie możesz odpowiedzieć
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Matek

Doktorek

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 412 postów
  • NazwiskoGródek
  • ImięMateusz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 21 lipiec 2010, 19:44

Mam do Was pytanko :D

Ma ktoś z Was doświadczenie w przenoszeniu telefonu i internetu z TPSA do NETII?
Wstępnie się na to zdecydowałem ponieważ NETIA daje mi za 49 zł brutto neta 6 MB/s oraz telefon z darmowymi wieczorami i weekendami za 49 zł (z darmową? możliwością zmiany na telefon z darmowymi rozmowami przez 24h za 59zł brutto)

Kurier z umową ma się pojawić początkiem przyszłego tygodnia ale jeszcze chcę się upewnić przed podpisaniem że nie wpakuje się w bagno :D Chociaż konsultant NETII mnie zapewniał że teraz przejście z internetem i telefonem jest płynne a nie to co było rok temu że ludzie czekali miesiącami.

Więc będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie :)

#2 severa

Coś już wie

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 197 postów
  • NazwiskoSewera
  • ImięPaweł
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 21 lipiec 2010, 21:15

teraz jest luzik... 3 lata temu były jaja.

#3 Al@n

Magisterek

• Student2008
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 360 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 21 lipiec 2010, 22:59

Matek zachowuj wszystkie dokumenty itd...
Byłem w identycznej sytuacji (netia miała zając się rozwiązaniem umowy z TP i płynnie podaczyć net). Okazało sie że tego nie zrobili, unieważnili wstepną umowę (innymi słowy olali to i nie zrobili nic...) po tym jak przyszedł mi rachunek z TP na 250 zł bo był net podpięty na czas nieokreślony po nieprzedłużonej/ nieprzerwanej umowie.
Trzeba było pisać kilkanascie pism ogólnie droga przez piekło.. Mam nadzieję że Ciebie to nie spotka ;]
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#4 MARKO

• Absolwent
  • 47 postów
  • NazwiskoNowak
  • ImięMarek
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHTiSK

Napisano 22 lipiec 2010, 18:12

Ja przenosiłem samego neta bez telefonu jakieś 2 lata temu i jakoś nie było problemu. Dalej to jest na liniach tpsa ale o dziwo chodzi jakby lepiej i awarii mniej.

Ale jak mieszkasz w ok. Bielska to zorientuj się czy ci te 6MB/s rzeczywiście pójdzie, bo jak to jest na uwolnionych łączach tepsy to może być kicha.
Od jednego gościa słyszałem też taki przypadek że też przechodził i miało być cacy ze strony netii, po czym okazało się że nie da się go podpiąć, a do tpsy już nie mógł wrócić bo jego linie przypisali już komuś innemu, a centralki po bielsku są stare i od lat nie modernizowane i kolo został z niczym. :wacko:

Powodzenia :jupi:

#5 ramblinman

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 280 postów
  • NazwiskoGłowacz
  • ImięRafał
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 22 lipiec 2010, 19:27

Sprawdź sobie na umowie, czy masz dokładnie to co chcesz. Rodzice "dostali" dodatkowo pakiet Bezpieczny Internet za 10zł/mc. Udało się to odkręcić, przyszła faktura korygująca, ale dzwonienia było sporo.
Zresztą w ogóle było mnóstwo dzwonienia, po jakimś czasie przestały przychodzić faktury i co miesiąc przez chyba 4 miesiące rodzice do nich dzwonili. Konsultanci wymyślali różne bajki, raz przyszła odpowiedź na reklamację, która mówiła, że faktury nie przychodzą drogą elektroniczną, bo mają przychodzić drogą elektroniczną, itp. Ale netu nigdy nie rozłączyli, połączenie jest ok i od jakiegoś czasu w rachunkach też wszystko się zgadza.

Dołączona grafika

#6 Matek

Doktorek

• Moderator
  • 412 postów
  • NazwiskoGródek
  • ImięMateusz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 22 lipiec 2010, 20:38

Dzięki za opinie :)
Alan a w jakim okresie się przenosiłeś?

Z tym przeczytaniem dokładnie umowy może być problem jeśli kurierowi się będzie spieszyło... a znając ich to będą chcieli żeby tylko podpisać i oddać :P

#7 severa

Coś już wie

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 197 postów
  • NazwiskoSewera
  • ImięPaweł
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 22 lipiec 2010, 21:09

zawsze dają bezpieczny internet... trzeba sprawdzać faktury. jak ja wyłąćzyłem tę usługę to miałem mały problem z netem...
nie mogłem sciagać zadnych archiwów... ani ogladać filmów na youtube... dzwoniłem, do nich ale mówili ze to moja wina... wytuacja trwała poltora miesiąca i nagle sam się naprawił... to byla ich wina na bank... bo u mnie miałem 3 kompy pod tym netem i każdy miał inny sys i wszystkie tak samo marnie działało..

#8 Jaca

Początkujący

• Student2008
  • Pip
  • 68 postów
  • NazwiskoStanisławski
  • ImięJacek
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 23 lipiec 2010, 10:05

Miałem identyczną sytuacje jak Alan ponad rok temu ale z rachunkiem z tp można było załatwić to bez problemu i skorygowali mi wg starej stawki.Po tym incydencie wziąłem znowu netie na roku a po roku załatwiałem wszystko od początku i nie było żadnego problemu, może poza tym że nie moge zmienić neta na 20 mega z powodu przestarzałej centralki, spytaj w tp jaką masz maksymalną przepustowość łącza i jeśli cię nei satysfakcjonuje to poproś o podpięcie do innej centralki bo będąc klientem neti nie masz takiej możliwości(oczywiście w przypadku jak będziesz mieć po liniach tp neta)

#9 Tweek

Admin rocznika 2006

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 505 postów
  • NazwiskoSztwiorok
  • ImięDariusz
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 27 lipiec 2010, 06:38

ja się spotkałem z taką sytuacją: Podczas przechodzenia z tp do netia, podpisana została umowa, która upoważniała tych drugi do złożenia w tp rezygnacji z telefonu i internetu. Podane zostały wszystkie aktualne dane, lecz po miesiącu wróciły papiery z tp, że prośba o rezygnację z umowy została odrzucona ze względu na podanie złych danych teleadresowych abonenta - co się okazało po kilkunastu telefonach - Ludzie, którym to załatwiałem podczas podpisywania umowy z tp nie posiadali jeszcze numeru domu, ponieważ podłączając telefon X lat temu ich dom nie był jeszcze odebrany przez nadzór budowlany. TP zamiast numeru domu wpisało "." a dane na nowej umowie z netia posiadały już numer. Przez ok 2 miesiące musieli mieć umowę na czas nieokreślony co się wiązało z większymi rachunkami - tak jak już pisał Alan.
"Ja się bawię, ja powagi ja nie trawię
I ja wiem na czym gra ta polega..."

#10 Matek

Doktorek

• Moderator
  • 412 postów
  • NazwiskoGródek
  • ImięMateusz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 29 październik 2010, 20:14

Czas na małe podsumowanie :)

Przełączenie telefonu było nawet nie zauważalne. 1 października dostałem informację z przywitaniem NETII na komórkę i maila.

Co do internetu też nie było źle - wszystko było przełączone w ciągu jednego dnia. Co prawda był mały problem z aktywacją bo strona netii pomyliła login z hasłem ale w końcu się udało :)

Ogólnie jestem zadowolony :D

#11 Xtense

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 341 postów
  • NazwiskoPrzybyło
  • ImięRobert
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 30 październik 2010, 08:20

A u mnie totalna klapa, dramat na kółkach.
Nawet za bardzo nie chce mi się tego opisywać...
This world... is rotting.

#12 art

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 295 postów
  • NazwiskoNaglik
  • ImięArtur
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 30 październik 2010, 20:57

u mnie tak samo ...
May the force be with you !

#13 Matek

Doktorek

• Moderator
  • 412 postów
  • NazwiskoGródek
  • ImięMateusz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 31 październik 2010, 10:17

A kiedy przechodziliście do NETII?

Z minusów to mogę jednie napisać dwa (póki co)
  • nadal nie mam routera, który zamówiłem
  • włączyli mi sami usługę "bezpieczny internet" chociaż nie chciałem tego.

#14 ramblinman

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 280 postów
  • NazwiskoGłowacz
  • ImięRafał
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 31 październik 2010, 21:01

Organizacyjnie Netia to jeden wielki burdel. Ludzie, którzy tam pracują na infolinii, biorą swoje informacje z powietrza, możesz zadzwonić kilka razy i dostać kilka różnych opinii. Na ich stronie nie są dostępne regulaminy konkretnych usług i promocji. Jeśli wystąpi jakiś problem, to jego rozwiązanie może potrwać kilka miesięcy. Pisałem już chyba na Forum o tym, jak nie przychodziły moim rodzicom rachunki z Netii. Ostatnio (miesiąc temu) zamówili mobilny internet w promocji darmowego testowania przez 30 dni i do tej pory przyszła tylko umowa, która wg infolinii do nich nie wróciła.

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych