Skocz do zawartości

IIS + XP + VS 2010 Express

• Nie możesz odpowiedzieć
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 09 wrzesień 2010, 08:02

Czy ktoś może kiedyś bawił się w upublicznienie za pomocą IIS strony napisanej w Visual Studio Web Developer 2010 Express na systemie Windows XP SP3 (posiada IIS 5.1).

Po zainstalowaniu IIS wpisując http://localhost mam następujący komunikat (po wyłączeniu już "Show friendly HTTP error messages"):

Cytat

Server Application Error
The server has encountered an error while loading an application during the processing of your request. Please refer to the event log for more detail information. Please contact the server administrator for assistance.

W dzienniku zdarzeń:

Cytat

Serwer nie może załadować aplikacji '/LM/W3SVC/1/Root'. Błąd: 'Klasa niezarejestrowana.'.

Jednakże jak wpiszę na sztywno jakiś adres localhost/postinfo.html to działa, ma problem z *.asp (wtedy pojawia się ten pierwszy komunikat)

Spotkał się ktoś może z takim czymś?

Edit: Tak mi się przypomniało (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie) - na komputerze jest Novell.
Dołączona grafika

#2 Lehoo

Starosta rocznika 2005

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 548 postów
  • NazwiskoŻak
  • ImięLeszek
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 13 wrzesień 2010, 16:55

Hmm.. Ja instalowałem tylko i odpalałem IIS na XP Home xD Da się.. Ale nie pamiętam teraz czy tworzyłem jakieś strony i je publikowałem.. Chyba poprzestałem na uruchomieniu z nieludzkimi problemami IIS..Może CZaCHa coś będzie więcej w stanie o tym powiedzieć choć on ani Expresa nie używa ani XP tym bardzije :/

Dołączona grafika

#3 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 13 wrzesień 2010, 17:12

Nie wiem jak tego dokonałam, ale po wpisaniu iluś komend zadziałało. Najpierw trzeba było zamknąć aplikację która korzystała z portu 80, następnie na pewno włączyć aspnet_regiis -i albo -s LM/W3SVC/ROOT/nazwa_aplikacji albo -sn LM/W3SVC/ROOT/nazwa_aplikacji. De facto nie wiem która propozycja zadziałała. Ale po drodze jeszcze parę rzeczy wpisałam.

Teraz mam tylko taki problem, że projekt łączy się z bazą danych za pomocą ODBC i na IIS nie może się połączyć z bazą. Przyznam że nawet nie pamiętam dokładnych komunikatów błędów. Z tego co pamiętam w W7 + IIS nie trzeba było jakoś specjalnie instalować bazy.
Dołączona grafika

#4 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 13 wrzesień 2010, 18:36

Pooky ma często dziwne, mało znane problemy także idzie do tego przywyknąć ;)

Dawno nie łączyłem się z bazą poprzez ODBC, ale pamiętam że na pewno należało utworzyć wpis w Źródłach danych ODBC. Jest z tym trochę zabawy, ale gwarantuje komunikację z bazą.
Raczej nie polecam łączyć się za pomocą ODBC, lecz poszukać jakiegoś rodzaju SDK do bazy. Myślę że tak będzie najlepiej, najszybciej, najefektywniej - aż 3 razy naj :)

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

#5 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 14 wrzesień 2010, 15:39

No nie wiem jak to jest, że takie dziwne problemy spotykają zawsze mnie, albo tylko ja się przyznaję do nich ;]

Spróbuję poszukać SKD, baza jest zwykłą bazą MSSQL 2008 Express R2. Ale jak powstaje to wolę nie wspominać, bo znowu będzie że nie mam co robić :P
Dołączona grafika

#6 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 16 wrzesień 2010, 20:04

Skoro to MSSQL to przecież VisualStudio doskonale supportuje te bazy więc w czym problem?

#7 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 16 wrzesień 2010, 20:07

ODBC w Źródłach Danych ustawione jako Użytkownika działa lokalnie, aby działało po włączeniu IIS na http://localhost musi być dodane na Systemowe DNS. Dlatego pluło mi się o ODBC.

Tak CZaCHa - kolejny dziwny problem, który jednak został rozwiązany :-) Ale szkoda patrzeć jak młodzi się nie wypowiadają :(
Dołączona grafika

#8 Lehoo

Starosta rocznika 2005

• Moderator
  • 548 postów
  • NazwiskoŻak
  • ImięLeszek
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 18 wrzesień 2010, 17:39

Może dalej się boją że ich zrypiemy czy coś xD

Dołączona grafika

#9 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 19 wrzesień 2010, 22:33

Może nie miewają problemów, a tym samym nie wiedzą jak podpowiedzieć;)
A tak na poważnie to wydaje mi się iż na forum panuje prywata wśród młodych :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych