Skocz do zawartości

Wypełnienie bazy danych

• Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 20 wrzesień 2010, 15:52

Podejście numer...już nie pamiętam. Dla tych co nie wiedzą o co chodzi to: zadaję pytanie i oczekuję dyskusji, pomocy.

Mam bazę danych, a w sumie to strukturę bez danych. Z kluczami, typami, nazwami kolumn. Zna ktoś jakiś program który pozwoliłby mi szybko wypełnić tą bazę danymi? Albo może ktoś na jakiś projekt coś takiego pisał?
Dane nie mogą być bardzo "udziwnione", jak mam imię i nazwisko, to musi być imię i nazwisko, a nie "xwouassahalsodhhd".
Dołączona grafika

#2 codecalm

Czasem tu wpada

• Student2008
  • PipPip
  • 133 postów
  • NazwiskoKuna
  • ImięPaweł
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 20 wrzesień 2010, 17:10

Ja zawsze wypełniałem bazy za pomocą PHP.

Przykłądowy kod:
<?php

$imiona = array('Paweł', 'Ania', 'Kasia', 'Ewa', 'itd...');
$nazwiska = array('Nowak', 'Kowalski', 'Wiśniewski', 'Kuboszek', 'itp...');

for($i=0; $i<100; $i++)
{
   $nazwisko = $nazwiska[rand(0, count($nazwiska) - 1)];
   $imie = $imiona[rand(0, count($imona) - 1)];

$sql = 'INSERT INTO `baza` (`imie`, `nazwisko`) VALUES ("'.$imie.'", "'.$nazwisko.'")';
}
I masz 100 losowych imion i nazwisko. Wypełniasz tylko tablicę kolejnymi danymi i jazdaaaa... Analogicznie możesz zrobić ulicę, miasto itp.

#3 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 20 wrzesień 2010, 17:20

Okej, ale ja mam trochę więcej pól, naprawdę przeróżnego rodzaju sporo dat które muszą jakoś być adekwatne względem siebie.
Dodatkowo potrzebowałabym przykładowe nazwiska, muszę ich mieć nie 10, 100 tylko raczej jeszcze więcej. Co prawda jest to rozwiązanie, ale nie wiem ile zajęłoby mi ręczne pisanie procedur do wypełnienia bazy.

Dlatego też zapytuję o jakieś gotowe rozwiązania;]
Dołączona grafika

#4 Wareczek

Admin forum

• Właściciel
  • 1732 postów
  • NazwiskoDuława
  • ImięMarek
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 20 wrzesień 2010, 17:25

Bam to pisał jako dyplomową. Jakaś to była aplikacja do wypełniania bazy różnymi danymi.

#5 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 20 wrzesień 2010, 17:40

Napisałam mu mejla, nie odezwał się.
Dołączona grafika

#6 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 20 wrzesień 2010, 20:12

Hehe, mi prawie rok zajęło żeby dyplom odebrać, więc nie wiem kiedy będzie najbliższy czas kiedy będę w BB w godzinach otwarcia dziekanatu;]

Więc ponawiam pytanie - spotkał się ktoś z takim czymś?
Dołączona grafika

#7 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 21 wrzesień 2010, 19:21

Bam to pisał, nawet mu w tym trochę pomagałem, ale nie wiem co z tego wyszło. Na pewno się obronił.
Nie sądzę byś znalazła narzędzie które będzie badać ci semantykę kolumn i odpowiednio pod nie wrzucać testowe dane.
Raz w pracy miałem za zadanie przetestować wydajność bazy danych jednego z naszych systemów. Mogłem się posłużyć dowolnym programem byle by przyspieszyć jej działanie w słabych miejscach. Posłużyłem się poniższym programem. Myślę że jest dość dobry w te klocki
http://www.red-gate....rator/index.htm

Co prawda nie potrzebowałem sensownych danych (nie wiem po co tobie sensowne dane, przecież do testów bazy nie ma to znaczenia), ale w opisie programu jest: 'populate a database with realistic test data'. Co to znaczy - nie wiem :)

BTW. Już nie przesadzaj z dyskusją na siłę bo to nie ma sensu. Takie teksty powodują tylko zaśmiecenie tematu głupkowatymi postami zupełnie nie związanymi z meritum sprawy - od tego jest HydePark. Takie moje zdanie o! :)

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

#8 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 22 wrzesień 2010, 07:38

Jeżeli do mnie było ostatnie to nie jest to na siłę, po prostu najpierw przeszukałam google, a potem doszłam do wniosku że jak ktoś to pisał na pracę dyplomową, to może ktoś inny jako projekt czy coś. I a nóż się podzieli.

A konkretne, bo to nie jest do testów bazy danych, tylko muszę na tych danych pracować.

Narzędzie widzę fajne i 14 dni powinno spokojnie wystarczyć na zabawę w uzupełniania. Dzięki wielkie :-)
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych