Skocz do zawartości

Kupno routera WiFi - jaki wybrać?

• Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Matek

Highway to Hell !!

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 419 postów
  • NazwiskoGródek
  • ImięMateusz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 28 październik 2010, 18:45

Potrzebuje kupić router WiFi z anexem A. Głównie będzie służył do rozdzielania neta po wifi dlatego zależy mi na bardzo dobrym zasięgu i stabilnej pracy.

Upatrzyłem sobie takie modele - może ktoś z Was ma któryś z nich lub słyszał o nich coś :)

Nr 2 i 3 to jest prawie to samo. TP-Link ciekawi mnie od dłuższego czasu chociaż do D-Linka jestem bardziej przekonany.
Co Wy o nich sądzicie? Ewentualnie co innego możecie polecić w okolicach 200 zł? (tylko nie pentagrama :P)

#2 ramblinman

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 280 postów
  • NazwiskoGłowacz
  • ImięRafał
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 28 październik 2010, 19:08

Miałem ten pierwszy i bardzo dobrze się sprawował aż do momentu, kiedy spalił się w czasie burzy. Ale to oczywiście nie jego wina, że odłączyłem go od prądu, ale od kabla telefonicznego już nie...
Zalety to prosta i przejrzysta konfiguracja, stabilne działanie. Co do zasięgu ciężko powiedzieć, bo nie miałem w domu żadnego innego routera.

Dołączona grafika

#3 cZuLi

Admin rocznika 2008

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 postów
  • NazwiskoCzulak
  • ImięŁukasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 28 październik 2010, 19:16

Jak mam od 2 lat Linksysa WAG200G i powiem,że nigdy bym nie wymienił na żadną inna firmę. Brak problemów z konfiguracją a użytkowanie sama przyjemność.
Zasięg to już nieźle... Na pietrze idealne no oczywiście piętro wyżej czy niżej zależy od rodzaju ściany. Natomiast na otwartej przestrzeni nawet na 100-200 metrów łapie zasięg !!
W ogrodzie mam wifi bez problemów a nawet tam gdzie robiliśmy ognisko bylo wifi,że oglądaliśmy filmy :) Mogą potwierdzić obecni na tej imprezie :)

Natomiast miałem sposobność użytkowanie nowszego modelu Linksysa ale nie znam modelu to jest tam opcja ukrywania sieci. To znaczy ze podczas konfiguracji podłączamy kompy oraz na wifi urzadzenia potem ukrywamy siec i nowe urządzenia nie znajdą tej sieci. Może jakieś lepsze programy tak ale systemowy nie ma mowy !

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#4 Woitek

Czasem tu wpada

• Absolwent
  • PipPip
  • 148 postów
  • NazwiskoWalusiak
  • ImięWojciech
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 28 październik 2010, 19:33

ja polecam tp-linki glownie z powodu cena/jakość... instaluje po kilka tygodniowo od roku już i jak dotąd tylko jeden poszedł na serwis.. tyle ze u mnie w firmie idą jako zwykle apeki bez dsla.. d-link ogolnie ok.. no i zdecydowanie odradzam edimax'a.. jak by ktoś się przymierzał..

#5 severa

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 200 postów
  • NazwiskoSewera
  • ImięPaweł
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 28 październik 2010, 21:37

ja w domu mam netgeara.... jestem zadowolony.
Polecam również linksysa. u mojej dziewczyny działa prawie da lata z przerwami na braki w dostawie prądu i nie ma najmniejszego problem. niestety jest trochę droższy.

stanowczo odradzam tp linki. mam przykre doświadczenia.

#6 art

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 298 postów
  • NazwiskoNaglik
  • ImięArtur
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 29 październik 2010, 08:18

a ja z TP linkiem mam dobre doświadczenie :) wypadają najlepiej cena/jakość, jak już ktoś wyżej napisał. Ale jakbym miał kasę to wziąłbym sobie jakiegoś Linksys/Cisco :-)
May the force be with you !

#7 Klayman

Kozak

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 244 postów
  • NazwiskoBystrzycki
  • ImięOrestes
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIO

Napisano 29 październik 2010, 11:37

Cisco rox
Dołączona grafika
programowanie na zlecenie, projekty, sprawozdania, korepetycje na priv

#8 Matek

Highway to Hell !!

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 419 postów
  • NazwiskoGródek
  • ImięMateusz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 29 październik 2010, 20:10

Teraz Linksys to już nie to samo co kiedyś (np porządny WAG200 którego sam kupiłem) - przynajmniej takie opinie wyczytuję na internecie.

Chciałem kupić TP-Linka ale niestety nigdzie w BB nie było tego modelu co chciałem wiec kupiłem D-Linka zobaczymy jak się będzie sprawował :)

Dzięki za odpowiedzi ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych