Skocz do zawartości

Problem z logowaniem do ACI

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 WsZaRy

• Student2010
  • 5 postów
  • NazwiskoSzary
  • ImięWojciech
  • Rocznik2010
  • Grupa ATH3a

Napisano 15 listopad 2010, 18:59

Witam Serdecznie!!!
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zaznaczam, że szukałem już rozwiązania tego problemu, ale nie znalazłem skutecznej metody.

Problem polega na tym, że jestem połączony z siecią uczelnianą ale nie mam dostępu do sieci. Próbowałem przez różne przeglądarki (IE, FF, Google Chrome) i nic wyskakuje błąd i nie pojawia się okno logowania.
Zaznaczam, że moje konto jest aktywne, ponieważ z telefonu bezproblemowo łącze się z siecią.
Czytałem również, że należy spróbować wejść na jakąś stronę https (czego przyznaje się nie zrobiłem, bo jeszcze nie wiedziałem :blush:

Kontaktowałem się z ACI i otrzymałem informację, że mam spróbować przez wiersz poleceń wpisując np.: ftp.wp.pl (ponieważ mam WIN 7 Ultimate i tak się dzieje - to również nie przyniosło pożądanego rezultatu.

Jeżeli ktoś może pomóc będę bardzo wdzięczny za info co jeszcze powinienem zrobić.

Z góry dziękuję za pomoc!!!

#2 art

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 298 postów
  • NazwiskoNaglik
  • ImięArtur
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 15 listopad 2010, 19:59

mam win7 pro i śmiga. Jak w cmd wpiszesz ping onet.pl np spiguje Ci to ? Jak się połączysz masz dostęp do uczelnianej sieci, tzn do strony info.ath.bielsko.pl ? spróbuj spingować jupiter.ath.bielsko.pl.
Trzecie spróbuj odpalić IE, wpisz w adresie|: https://google.pl . Jak już to zrobisz to daj znać co się stalo :)
BTW kto Ci kazał wpisywać ftp.wp.pl ?
May the force be with you !

#3 WsZaRy

• Student2010
  • 5 postów
  • NazwiskoSzary
  • ImięWojciech
  • Rocznik2010
  • Grupa ATH3a

Napisano 15 listopad 2010, 20:36

Dzięki za odpowiedź art
Przyznam się szczerze, że żadnej z wymienionych rzeczy nie robiłem i wszystkie je wypróbuje jak będę na uczelni (studia zaoczne). Oczywiście dam znać co i jak.

Co do ftp, to wykonałem telefon do ACI opisałem problem pani w sekretariacie, a ona przekazała słuchawkę jakiemuś panu, co mi tak doradził. Niestety w ubiegły weekend zjazdowy metoda ta kompletnie nie poskutkowała.

Jeszcze raz dzięki za pomoc, odezwę się.

#4 WsZaRy

• Student2010
  • 5 postów
  • NazwiskoSzary
  • ImięWojciech
  • Rocznik2010
  • Grupa ATH3a

Napisano 27 listopad 2010, 08:30

Problem rozwiązany!!! :jupi:
Okazało się, że we właściwościach połączenia miałem ręcznie wpisane adresy IP i serwery DNS (heh). Wystarczyło zaznaczyć opcję na pobieranie adresów IP i serwerów DNS....
I DZIAŁA!!!

Dzięki art za pomoc!!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych