Skocz do zawartości

Nowa sekcja?

• Nie możesz odpowiedzieć
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 tples

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 263 postów
  • NazwiskoPles
  • ImięTomasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 03 grudzień 2010, 17:09

Czy jest jakakolwiek szansa na otwarcie sekcji (nowego kółka) zajmującego się tematyką PHP i pokrewnych? Wydaje mi się, że znalazłoby się sporo osób zainteresowanych tworzeniem stron internetowych w tej technologii :).

#2 Wareczek

Admin forum

• Właściciel
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1732 postów
  • NazwiskoDuława
  • ImięMarek
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 04 grudzień 2010, 10:41

A kogo za opiekuna?

//Klayman: 1700 post ;>

#3 Xtense

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 344 postów
  • NazwiskoPrzybyło
  • ImięRobert
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 04 grudzień 2010, 10:56

A może sekcja grafiki komputerowej?
This world... is rotting.

#4 tples

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 263 postów
  • NazwiskoPles
  • ImięTomasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 04 grudzień 2010, 11:12

Wyświetl postUżytkownik Wareczek dnia 04 grudzień 2010, 10:41 napisał

A kogo za opiekuna?
Dobre pytanie :P. Szczerze mówiąc, nie orientuję się, który profesor teguje w PHP.

A tak w ogóle, czy ktoś z Was jest zainteresowany takim kółkiem?

#5 Klayman

Kozak

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 244 postów
  • NazwiskoBystrzycki
  • ImięOrestes
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIO

Napisano 04 grudzień 2010, 11:29

PHP-LOL 6.9... Wybacz, ale taka jest prawda... Nawet Kaziu (który prowadzi z tego języka) mówi stanowczo NIE (niespójny, nierozwinięty, przykry, posypany błędami jak nie wiem co, smutny, aczkolwiek banalny i tani). Na pytanie, czy nie chce zatrudnić programisty PHP w swojej firmie: Pana popierdoliło? Chyba do sprzątania.
Dołączona grafika
programowanie na zlecenie, projekty, sprawozdania, korepetycje na priv

#6 Doli

Początkujący

• Student2008
  • Pip
  • 55 postów
  • NazwiskoLoranc
  • ImięDawid
  • Rocznik2008
  • Grupa ATH3b

Napisano 04 grudzień 2010, 11:40

PHP - Potrafię Hujowo Programować. I tyle :)

#7 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 04 grudzień 2010, 13:15

Prawda jest taka, że sama uczelnia jest nastawiona na Microsoft i promuje się tylko ich oprogramowanie. Za moich czasów w PHP siedział Andrzej Nowak, poza tym kilka osób pisało pracę w PHP więc musieli kogoś wziąć za promotorów.

Ale przyznaję jest kilka osób które na ATH na pewno nie chcą słyszeć o PHP :P Będzie się Wam ciężko przebić z takim kółkiem, mój rok z tego co pamiętam też taki coś próbował
Dołączona grafika

#8 tples

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 263 postów
  • NazwiskoPles
  • ImięTomasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 04 grudzień 2010, 16:03

No szkoda, do ASP.NET'a jakoś nie mogę się przekonać, może dlatego, że do tworzenia stron zawsze wykorzystywałem PHP :).

#9 Klayman

Kozak

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 244 postów
  • NazwiskoBystrzycki
  • ImięOrestes
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIO

Napisano 04 grudzień 2010, 16:05

Wyświetl postUżytkownik Pooky dnia 04 grudzień 2010, 13:15 napisał

Prawda jest taka, że sama uczelnia jest nastawiona na Microsoft i promuje się tylko ich oprogramowanie. Za moich czasów w PHP siedział Andrzej Nowak, poza tym kilka osób pisało pracę w PHP więc musieli kogoś wziąć za promotorów.

Ale przyznaję jest kilka osób które na ATH na pewno nie chcą słyszeć o PHP :P Będzie się Wam ciężko przebić z takim kółkiem, mój rok z tego co pamiętam też taki coś próbował
Słoneczko, mówię tak o PHP gdyż sam próbowałem (próbuję nawet teraz - nie jest źle zanosi się na mocne 5.0 na zajęciach traktujących o tym czymś)... Dlatego z czystym sumieniem mogę krytykować ten crap. Uczelnia promuje Microsoft, bo idą za tym pewne (duże i małe) profity...
Dołączona grafika
programowanie na zlecenie, projekty, sprawozdania, korepetycje na priv

#10 ramblinman

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 280 postów
  • NazwiskoGłowacz
  • ImięRafał
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 04 grudzień 2010, 17:29

Nowak rzeczywiście jako jedyny coś tam z PHP wprowadzał, ale były to raczej podstawy. Poza tym, czy jest to jeden z tych prowadzących, którzy lubią angażować się w dodatkowe zajęcia? Coś nie wydaje mi się.

Dołączona grafika

#11 Al@n

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 04 grudzień 2010, 18:15

A ja jestem za. PHP jest spoko! :> Nikt was nie zmusza do uczęszcznia skoro uważacie PHP za lipe...
Niektórzy pozjadali wszystkie rozumy jak widać, ja jestem za i uprzejmie pryzpominam że mnóstwo stron internetowych jest stworoznych w PHP.
A to że w przyszłości ludzie zmienią nastawieie do PHP widząc jego niedoskonałości to dobrze, ale każdy sam powinien mieć szanse do tego dojrzeć.

A tyśka popiera post orestesa dając plusik, a sama robi projekt w PHP , oczywiście mając do wyboru WSZYSTKIE JĘZYKI PROGRAMOWANIA więc pytam się WTF ?!?! odpowiedź: hipokryzja....
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#12 Pooky

Admin rocznika 2005

• Absolwent
  • 1333 postów
  • NazwiskoWacławik
  • ImięAnna
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 04 grudzień 2010, 18:44

PHP jest raczej wykorzystywane do pisania stron, bo są darmowe hostingi, w przeciwieństwie do ASP. Dalej nie mogę znaleźć czegoś dobrego i darmowego. A qsh.eu wprowadzili już płatne :( Dodatkowo wiele młodych ludzi zaczynając programować dla zarobków zaczynało od podstawowych stronek w HTML a potem PHP, no i tak im zostało ;] Dodatkowo oprogramowanie do pisania w PHP jest jak nie całkowicie darmowe to na pewno o wiele tańsze niż do ASP.

Nie pamiętam czy dr Grinke jeszcze coś nie skrobał w PHP, zapytajcie Pana Tomaszka, on zawsze chętnie pomaga, może poda Wam jakieś nazwiska.
Dołączona grafika

#13 Xtense

Woźny

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPip
  • 344 postów
  • NazwiskoPrzybyło
  • ImięRobert
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 04 grudzień 2010, 19:18

Prawda jest taka, że większość internetu stoi na PHP i nie ma się czemu dziwić, gdyż po prostu jak sami wiecie jest tani. O mnie, za mnie czy będzie kółko czy nie, zależy tylko od tych, którzy chcą bawić się w te klocki i nikt im tego nie może zabronić. Problem jedynie możecie mieć z opiekunem gdyż formalnie musi być. Oczywiście istnieje opcja, że załatwicie kogoś tylko, żeby jego nazwisko było w papierkach a 99% roboty spadnie na Was.
Mój stosunek do PHP jest taki, że jeśli będzie trzeba coś w nim napisać - to napiszę i już. Nie mam zamiaru się w niego wgłębiać.

Swoją drogą jest tyle języków, które są pomijane, jak Python, Haskell, czy Ruby. Osobiście wolałbym uczyć się tych języków, niż jakiejś optymalizacji czy fizy...
This world... is rotting.

#14 Wareczek

Admin forum

• Właściciel
  • 1732 postów
  • NazwiskoDuława
  • ImięMarek
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 05 grudzień 2010, 16:54

Niektórym z Was warto chyba przypomnieć o ogłoszeniu ;)

#15 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 05 grudzień 2010, 18:47

Nie wiem czy co poniektórzy zdają sobie sprawę, ale założyć koło tematyczne to jedna strona medalu. Nie zapominajmy że są dwie! Należało by się zastanowić jakie tematy byłyby poruszane, kto by prowadził owe zajęcia/spotkania. No i szczerze powiedziawszy myślę że zapaleńców na początku byłoby dużo, jednakże z czasem ta liczba sukcesywnie by malała. Konkluzja - koło PHP nie przetrwa.

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

#16 codecalm

Czasem tu wpada

• Student2008
  • PipPip
  • 133 postów
  • NazwiskoKuna
  • ImięPaweł
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHIO

Napisano 06 grudzień 2010, 14:09

a moze kolo skupiające "alternatywne" jezyki programowania dla internetu, typu php, python, ruby etc?

#17 Doli

Początkujący

• Student2008
  • Pip
  • 55 postów
  • NazwiskoLoranc
  • ImięDawid
  • Rocznik2008
  • Grupa ATH3b

Napisano 06 grudzień 2010, 15:40

Ale po co tylko dla internetów? Nie lepiej wszystkie?

#18 Al@n

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 06 grudzień 2010, 17:26

Wg mnie nie lepiej wszystkie, bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego..

Może kółko webmasterskie? html/css/javascript & jQuery/php/asp.net/ruby/python/mysql ? ew. coś na prawdę przydatnego czyli nauka posługiwania się frameworkami (kohana, Zend) ? Dla zainteresowanych może FLASH i łączenie go z PHP? Można by było też omówić innowacje związane z html5? Jest dużo ciekawych rzeczy mogących być przedmiotem rozważań na takim kółku..

Bardzo bardzo bardzo chętnie bym w takich zajęciach uczestniczył, bo chciałbym umieć więcej... Natomiast sam nie potrafie na tyle dużo by przekazywać tą wiedze innym, chyba że ktoś np. nie umie stworzyc prostej strony w HTML/CSS/PHP współpracującej z bazą danych, to na pewno mógł bym taką osobę "wesprzeć"

W sumie gdyby wyłonić grupę pasjonatów na ath można by było pomyślec nad stworzeniem jakiegoś innowacyjnego projektu, CMSa czy innej aplikacji internetowej...
Żeby coś zrobić od czegoś trzeba zacząć...
Pozdro!
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#19 cZuLi

Admin rocznika 2008

• Administrator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 381 postów
  • NazwiskoCzulak
  • ImięŁukasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 06 grudzień 2010, 17:42

Alan dobrze gada !! Takie kółko miało by sens ! To by było po prostu praktyczne a teoretyczne. Póki co kółko .NET wygląda jak wykłady kiedyś było w formie laboratoryjnej i było dużo lepiej bo wszyscy tak naprawdę siedzieli nad jednym kodem i było to dla mnie zrozumiałe.

Co do kółka to jestem za kółkiem webmasterskim bo to skupia wszystko co związane ze stronkami,bazami itd...

Takie czegoś jest właśnie mało !! Powinniśmy być otwarci na różne rodzaje języków nie tylko to co nam daje Microsoft !!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#20 tples

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 263 postów
  • NazwiskoPles
  • ImięTomasz
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHTI

Napisano 06 grudzień 2010, 18:40

Kółko webmasterskie to świetny pomysł i jak najbardziej jestem za. Co prawda najlepiej byłoby zdecydować się na jedną technologię i się jej trzymać - ale, jak wiadomo, wiele rzeczy w tworzeniu stron jest wspólnych dla wszystkich języków - między innymi grafika dla www, częściowo bazy danych, arkusze stylów - dlatego każdy by na tym skorzystał.

Co do wyboru języka programowania - oczywiście nie musi to być PHP, jestem otwarty na nowe rzeczy. Mógłby to być nawet ASP.NET, ale ten temat pokrywa się częściowo z tematyką kółka .NET'owego. Jest też J2EE, całkiem ciekawy kierunek. Grunt, żeby kółko traktowało o tworzeniu stron www.

Polecam też artykuł opisujący wady i zalety kilku najpopularniejszych języków do tworzenia www:
przejdź do strony

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych