Skocz do zawartości

Win XP problem

• Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemysław Sobczyk

• Student2010
  • 23 postów
  • NazwiskoSobczyk
  • ImięPrzemysław
  • Rocznik2010
  • Grupa ATH2a

Napisano 15 marzec 2011, 16:26

Witam. Mam nast. problem: ostatnio postanowiłem poświecić troszkę miłości mojemu staremu piecykowi i doprowadzić go do ładu i składu po długim czasie wegetacji. Wszelkie problemu z hardware'm rozwiązane, ale pojawił się problem z win XP. System za chiny nie widzi płyt z systemem windows (sprawdzane od xp az do 7), resztę widzi i czyta. Problem pojawia się także przy bootowaniu (czy z płyty czy z pendrive'a, floopy nie ma niestety) nie odczytuje w ogóle plików instalatora. Sprawdzone na 6 różnych kopiach win xp, w tym 2x oryginalnej, 2x vistach w tym org, oraz na oryginalnej 7. Przez to za nic w świecie nie da się zreinstalować systemu, a refresh niestety mu już niezbędny. Na 3 innych kompach płyty działają bez zarzutu. Czym to może być spowodowane i jak go ruszyć? Mi się już pomysły skończyły :(. Niestety musi być na nim wgrany windows.

#2 Al@n

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 15 marzec 2011, 16:50

1st boot device masz ustawiony jako DVD/CD Rom? Przed HDD?
Windowsy z MSDNAA na pewno są bootowalne ( i legalne :D ), jeśli masz takowego i umiesz wypalić tak by był bootowalny oraz ustawiłeś napęd optyczny na 1szt boot device to wg. mnie powinno działać... :)
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#3 Lazir

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 367 postów
  • NazwiskoDuława
  • ImięMarcin
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 15 marzec 2011, 17:11

Spróbuj na innym odtwarzaku CD :)

#4 Przemysław Sobczyk

• Student2010
  • 23 postów
  • NazwiskoSobczyk
  • ImięPrzemysław
  • Rocznik2010
  • Grupa ATH2a

Napisano 15 marzec 2011, 21:04

tak, wypalana jako bootowalna, sprawdzana wielokrotnie. tak boot 1st dvd. w necie pojawialo sie to zagadnienie wielokrotnie ale odpowiedzi brak.
Zmiana dvdka nie ma sensu bo przepinalem go do innego pc i tam magicznym sposobem plytke czytal... wiec to system cos pier... Juz mi sie pomysly koncza. Co smieszniejsze po przygotowaniu pendrive'a do bycia bootowalna instalka windy system go dalej widzi ale jako pusty :), z kolei wszystkie inne kompy widza tam normalnie instalke windy i nawet z niego bootuja. Wiec nasuwa mi sie tylko jedno WTF?

#5 Al@n

Magisterek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • NazwiskoLipiński
  • ImięAlan
  • Rocznik2008
  • Grupa ATHT

Napisano 15 marzec 2011, 21:31

Mozesz spróbować zrobić update biosu do najnowszej wersji

Cytat

.. wiec to system cos pier...
jaki system masz na mysli? Przecież HDD w przypadku bootowania, gdy jako 1st masz CD/DVD nie ma żadnego znaczenia.
Spróbował bym:
1) Update biosu
Lub na hardkora:
2) Przepiąć HDD do innego kompa, odpalić "kreator instalowania systemu windows xp", sformatować HDD, poczekać do 100% aż pliki systemowe się zgraja na HDD (do pierwszego monitu "Pozostało 15sec. do restartu komputera") i wtedy odcinasz kurwa zasilanie... :D
Potem powrót do kompa "naprawianego", podpinasz hdd, wkłądasz płytkę z winxp do napędu i ustawiasz jako 1st boot HDD, może tak ruszy instalacja bez konieczności przechodzenia 1szego kroku i od razu przejdzie dalej. :jupi:
Dołączona grafika
Tworzenie stron www Bielsko-Biała: Strony WWW Bielsko

#6 Przemysław Sobczyk

• Student2010
  • 23 postów
  • NazwiskoSobczyk
  • ImięPrzemysław
  • Rocznik2010
  • Grupa ATH2a

Napisano 15 marzec 2011, 21:41

no co do bootowania to sie zgodze ze HDD, ale w przypadku nie czytania 1 jedynego rodzaju plyty? Ze system jej nie widzi? Nawet na hama probowalem puszczajac instalator z obrazu plyty (pokopiowal co mial) i przy rozruchu dalem mu plytke tego obrazu i ni cholery nie ruszyl. Sproboje restartu/updatu biosu moze to cos da, jak by przynajmniej bootowanie naprawilo to juz z gorki.

#7 Nierod

Admin rocznika 2007

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 596 postów
  • NazwiskoNieroda
  • ImięDawid
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHIOiBD

Napisano 15 marzec 2011, 22:05

możesz mieć hdd kopnięty, albo jak pisał lazir napęd.

#8 qfelman

• Absolwent
  • 44 postów
  • NazwiskoSzczotka
  • ImięGrzegorz
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 15 marzec 2011, 22:46

Zrób tak jak Alan napisał , podepnij dysk do innego kompa i zainstaluj pierwszy etap instalacji - zdaje to egzamin. Ale na pewno coś siedzi w sprzęcie, że instalator nie chce przejść dalej. Kombinacji jest wiele... Jak masz więcej sprzętu to zrób przekładki i wyjdzie co jest złe. Możesz też spróbować zainstalować Win2000 a potem Xpka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych