Skocz do zawartości

Antywirus - Który lepszy?

• Nie możesz odpowiedzieć
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 Nefas

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 282 postów
  • NazwiskoGwiazda
  • ImięMichał
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 23 styczeń 2006, 18:44

Hmmm .. kiedy? miałem avasta ..ale to były odległe czasy i to co było w niczym nie przypomina tego co jest . Spróbowałem nim potraktować ten upierdliwy plik i o dziwo pomogło :D .. nie ma go i już się nie pojawił. Nareszcie ..ale moja rado?ć nie trwała długo :/ bo oto po ok. 5 dniach zaczęły się pojawiać "opowie?ci dziwnej tre?ci" z czerwonym kółkiem a w ?rodku biały krzyżyk. Trochę mi tego po przepuszczał :[ . Powróciłem do Kasperskiego. Jedyne co avast ma to u mnie plusa za usunięcie tego zło?liwca :) ale i wielkiego minusa za burdel który mi powiększył przeszło dwa razy. Polecano mi jeszcze jaki? NOD32 czy jako? tak narazie jako? siedział i nie odzywał się. Nie wiem czy on ?pi czy co .. w raportach nie było nic a i nawet jakiegokolwiek ostrzeżenia czy też komunikatu. Narazie zraził mnie tym do siebie że kiedy odbieram pocztę o nazwie czy temacie np. "3440001.*" to o mało :[ furii nie dostaję bo odcina :| mnie od tegoż pliku i kasuje go z serwera poczty . Jedynie co mogę zrobić to pomachać na dowidzenia :D . Narazie dochodzę do wniosku takiego że nie ma ochrony idealnej ale Kasperski jest chyba najbliżej ideału w?ród tych co się spotkałem. :)
Dołączona grafika

#22 MiB

Początkujący

• Zaprzyjaźniony
  • Pip
  • 55 postów
  • NazwiskoBachowski
  • ImięMichał
  • Rocznikbrak
  • Grupa ATHbrak

Napisano 24 styczeń 2006, 20:15

Używałem NortonAntivirus, pó
"Life is change, chaos, filth and suffering.
Death is peace, order, everlasting beauty."

#23 Nefas

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 282 postów
  • NazwiskoGwiazda
  • ImięMichał
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 24 styczeń 2006, 22:37

Noo w moim przypadku to chyba trudno nie zrobić burdelu ale poprostu pokochałem ten burdel. Strzeże mi koputera. Jak kto? chce z niego skorzystać i nie spotkał się z czym? takim to odrazu rezygnuje z dalszej działalno?ci na kompie ;) . Szczerze to narazie Kasperski jako? to wszytko potrafi opanowac choć strasznie muli (nie dziwę się u mnie format był robiony jakie? 5 miesiecy temu- w tym czasie masa instalek programów róznego pochodzenia i urzadzeń do nieznanego zastosowania ;) ) :D Planowane porzadki wypadaj? na luty ale znaj?c życie i tak nie wypali ;) ( ferrie - o ile jeden tydzień można nazwać feriami ! Toż to Przerwa ?wiateczna trwała dłużej! )
Dołączona grafika

#24 PitBull

Doktorek

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 433 postów
  • NazwiskoNowak
  • ImięPrzemysław
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 24 styczeń 2006, 23:39

hm mojego burdelu strzeze aktualnie kaspersky + SP2, system nie reinstalowany 3 lata :D zmasakrowany przez roznego typu sprzety i programy, gry etc. Co do porzadkow, no to staram sie co jakis czas wyczyscic rejestr z dziadostwa, poodinstalowywac jakies szpargaly itp. i jakos tak na wydajnosc nie narzekam choc wiem, ze format wisi nad tym kompem :P ale narazie nie ma na to czasu.

#25 Adek

Czasem tu wpada

• Absolwent
  • PipPip
  • 137 postów
  • NazwiskoKrzysztofek
  • ImięAdrian
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHIO

Napisano 25 luty 2006, 21:29

je?li chodzi o firewall'e to mialem kiedy? jaki? syf z nortona, pó

#26 Lehoo

Starosta rocznika 2005

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 548 postów
  • NazwiskoŻak
  • ImięLeszek
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 27 luty 2006, 19:33

Wyświetl postUżytkownik Nefas dnia Jan 23 2006, 06:44 PM napisał

Polecano mi jeszcze jaki? NOD32 czy jako? tak narazie jako? siedział i nie odzywał się. Nie wiem czy on ?pi czy co .. w raportach nie było nic a i nawet jakiegokolwiek ostrzeżenia czy też komunikatu. Narazie zraził mnie tym do siebie że kiedy odbieram pocztę o nazwie czy temacie np. "3440001.*" to o mało :[ furii nie dostaję bo odcina :| mnie od tegoż pliku i kasuje go z serwera poczty . Jedynie co mogę zrobić to pomachać na dowidzenia :D

No coz... Ja jestem (nie)szczesliwym posiadaczem NOD-a. Uzywam go juz chyba z 1.5 roku i nie mialem problemow zadnych. Komunikaty wyswietla jesli na cos upierdliwego trafi :P Z poczta nigdych szopek nie mialem ale to moze dlatego, ze nigdy nie instaluje nic na slepo tylko wybieram opcje super-mega-advanced-master :D installer i zmieniam opcje tak zeby program gral tak jak ja mu zagram :D
NOD ma jedna niewatpliwa zalete. Jest bardzo szybki i praktycznie nie obciaza kompa. Z tego co mi ostatnio mignelo bodajze w PCWK to nod obciaza kompa max. w 5% natomiast Norton w 27% :hmmm:

Dołączona grafika

#27 mateusz_j

Wszechwiedzący

• Absolwent
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1001 postów
  • NazwiskoJanik
  • ImięMateusz
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 27 luty 2006, 22:33

NAV to porażka (poza tym, Norton to gej;) ). również używam NOD'a i nie narzekam. chodzi niezauważalnie, czyli idealnie. (gorzej jakby robactwa nie zauważał, heh)

#28 PIKeR

• Zaprzyjaźniony
  • 20 postów
  • NazwiskoNalepa
  • ImięPiotr
  • Rocznikbrak
  • Grupa ATHbrak

Napisano 19 marzec 2006, 00:59

Ja używam ArcaVIR`a , a pod Linuksem nie mam nic :P
Pozdro
Pozdro!

#29 tczaude

• Zaprzyjaźniony
  • 16 postów
  • NazwiskoCzauderna
  • ImięTomasz
  • Rocznikbrak
  • Grupa ATHbrak

Napisano 16 luty 2008, 23:46

Wg mnie to kaspersky rulez a to ze duzo dziur sie znajduje to oznaka ze durzo osb go urzywa szukanie dziury w calym ;)
Ale wg mnie najlepsza wersja to Kav For File Server bardzo trudno dostepna ale naprawde najwydajniejsza i najmniej obciązajaca system wkoncu dla serwerów. Jedyny minus to ze trzeba przez linie komend go konfigurować :/ Chyba ze sciagnie sie dodatkowa nakładkę graficzna ale to juz nie to...

#30 Dj.Dario

Początkujący

• Absolwent
  • Pip
  • 85 postów
  • NazwiskoHeczko
  • ImięDariusz
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHTiSK

Napisano 17 luty 2008, 14:04

Ja używam darmowego FreeAV - czyli Avira AntiVir ;) Ten z parasolką. Mam go na 5 komputerach od ponad 2 lat i nic kompletnie sie z nimi nie dzieje! Wszystkie podłączone do neta, wydaje mi sie że bezpieczne. Oczywiście skaner ma codzienne aktualizacje, a key'a do niego nie trzeba szukać po forach :D

#31 Pascal

Profesorek

• Absolwent
  • 854 postów
  • NazwiskoHolisz
  • ImięWojciech
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 17 luty 2008, 18:40

Też go używam. Najlepszy z darmowych, w ogóle nie obciąża systemu.

#32 Satel1

Coś już wie

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 154 postów
  • NazwiskoPietrasik
  • ImięAdrian
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHTiSK

Napisano 17 luty 2008, 20:51

ESET Smart Seciurity czyli NOD w nowym wydaniu to obecnie jeden z najlepszych... przynajmniej jak dla mnie... polecam

#33 CZaCHa

Profesorek

• Moderator
  • 603 postów
  • NazwiskoŁukasz
  • ImięKurzyniec
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 17 luty 2008, 23:49

a ja mam avast home. urzekla mnie jego prostota - instalujesz i wszystko dziala automatycznie z domyslnymi ustawieniami bez zarzutu :)

$(function () { alert('kurzyniec.pl'); });

#34 Clark

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 209 postów
  • NazwiskoGiemza
  • ImięMarcin
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 18 luty 2008, 00:26

Wyświetl postUżytkownik Nefas dnia 2006-01-6, 21:57 napisał

Mianowicie: wykrywa wirusa, jak przystało na antywirusa, ale tego pliku nie może usun?ć ani przenie?ć do kwarantanny. Z innymi wirusami nie ma problemu. Wysyłałem ten plik do Kaspersky Lab z 30 razy od pażdziernika zeszłego roku. Do tej pory mam owy plik na dysku :wacko: . Format nie wchodzi w rachubę :excl: a i nawet ręczne usunięcie z poziomu DOSa nie pomaga.

Są dwie możliwości: wirus odebrał Ci prawa do modyfikacji danego pliku lub dany plik jest aktualnie używany przez jakiś proces.
Druga opcja zdarza się na ogół, pierwsza raczej mało kiedy. Jeżeli masz pierwszą, to po prostu musisz przejąć plik na własność nadać prawa i usunąć. Jeżeli drugą, to zabić odpowiedni proces (czasem ławiej w trybie awaryjnym) i usunąć.
W Windowsie XP nie ma czegoś takiego jak "poziom DOSa".

Wyświetl postUżytkownik mateusz_j dnia 2006-01-7, 8:54 napisał

a ja się boję skanerów on-line

Czasem to jest już ostatnia opcja obrony przed wirusami, ale warto używać tylko dobrych i sprawdzonych AV on-line

Wyświetl postUżytkownik Pellakal dnia 2006-01-7, 12:38 napisał

JA tam wolę Avasta ma wszystko to co powienien mieć a je?li jakiego? wirusa przepu?ci to jest on na tyle nie ważny że nie trzeba się nim przejmować ;D

to nie jest najlepsze podejście - jeżeli przepuścił wirusa, to znaczy, że możesz mieć już ich całą masę i nawet nie będziesz o tym wiedział, włączając w to rookity.

Faktycznie Kaspersky ma całkiem niezłą heurystykę i jako jeden z niewielu programów był w stanie wykryć zagrożenie w nowopowstałym trojanie, którego ostatnio testowałem. Niestety prawda jest taka, że żaden antywirus nie uchroni nas przed niebezpieczeństwami jeżeli nie będzie my sami przestrzegać kilku zasad bezpieczeństwa. Ja osobiście na moim serwerze prze ostatni rok nie miałem AV, bo programy których używałem nie miały wersji server albo były za drogie - nie złapałem przez ten czas żadnego wirusa. Obecnie mam zainstalowany pakiet ArcaVir 2007 - jestem zadowolony. Największą wadą jest to co zaletą – wykrywa wirusy, a niektóre pliki trzymam na dysku świadomie i wiem, że to wirusy, dlatego czasem trzeba go wyłączyć ;). Najgorszym wyborem pod względem wydajności jest Panda - to już wolę nie mieć nic :)
Kropla wody może rzeźbić skały jeśli działa dostatecznie długo, tak człowiek może rozwiązać każdy problem jeśli pragnie dostatecznie bardzo...

#35 Adek

Czasem tu wpada

• Absolwent
  • PipPip
  • 137 postów
  • NazwiskoKrzysztofek
  • ImięAdrian
  • Rocznik2005
  • Grupa ATHIO

Napisano 18 luty 2008, 14:05

Porównanie pogramów antyvir.:

http://www.av-compar...sse_2007_11.php
http://www.av-compar...sse_2007_08.php

A tutaj witryna zajmująca się tymi porównaniami:

http://www.av-comparatives.org/
-----------------------------------
Ja używam Nod32 3.0 + Sunbelt Personal Firewall

Kasperski jest dobry ale strasznie obciąża system.
Avast mało obciąża system, ale wersja HOME do najlepszych nie należy :)

#36 dannyboj84

Coś już wie

• Absolwent
  • PipPipPip
  • 197 postów
  • NazwiskoKulpiński
  • ImięDaniel
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHTiSK

Napisano 18 luty 2008, 15:18

Avast Home + Sunbelt (dawniej Kerio) Personal Firewall.Używam od ponad roku i nie narzekam, wczesniejsze wariacje z Kasperskym czy Zone Alarm okazały sie mało skuteczne.

#37 art

Stały bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPipPip
  • 298 postów
  • NazwiskoNaglik
  • ImięArtur
  • Rocznik2007
  • Grupa ATHT

Napisano 27 luty 2008, 18:50

Hmm a ja mam AVG na dwóch komputerach i nie narzekam ;] na laptopie dodatkowo jest sunbelt a na stacjonarnym sygate firewall (wiem że stary ) :) ale kiedyś tak dla siebie testowałem antyvirusy i powiem że fajny to był f-prot i sophos ;)
May the force be with you !

#38 epheriz

Bywalec

• Absolwent
  • PipPipPipPip
  • 202 postów
  • NazwiskoKubaczka
  • ImięDamian
  • Rocznik2006
  • Grupa ATHBDiAS

Napisano 22 marzec 2008, 20:47

Ja używam Avira AntiVir Personal Edition ktorego juz tu ktos wymienil i bardzo sie do niego przywiązałem ... jest ładny , leciutki i ma wszystko czego potrzebuje ^^ odkad go uzywam a bedzie juz jakies 3+ roku to nie mialem zadnego syfa na kompie i takze zadnych problemow z tym antyvirem. Jezeli chodzi o firewalla to uzywalem do niedawna dosc archaicznej aczkolwiek dobrej i lekiej wersji kerio-personal-firewall-2.1.5-pl ale wraz z przesiadka z w2k na XP zmuszony zostalem do jego zmiany poniewaz gryzl sie z standardowym firewallem SP2 ... po wielu poszukiwaniach znalazlem COMODO firewall professional ktory jest darmowy, ladny, lekki i zapewnia mi obrone na tyle ile jej potrzebuje ^^ uzywam go juz od jakichs 3-4 miechow i bardzo mi przypadl do gustu ^^ polecam ;p

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych